Ciasta,  z owocami

Ciasto wiosenna łąka

Ciasta szpinakowe cieszą się dość dużą popularnością, sama postanowiłam więc sprawdzić ten fenomen 🙂 Okazało się jednak, że temperatura nie sprzyja zastyganiu masy śmietanowej – zwłaszcza jak chce się zrobić zdjęcia na zewnątrz 😉 Sam smak ciasta z dodatkiem szpinaku nie urzekł mnie jakoś specjalnie, ale z masą z białą czekoladą i truskawkami efekt końcowy jest zadowalający. Jeżeli jednak nie lubicie rzadkich mas, albo będzie zbyt ciepło jak dzisiaj, możecie dodać do masy żelatynę – będzie bardziej zbita i nie będzie trzeba się martwić że trzeba jeść szybko zanim się rozpłynie 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka oleju
  • 4 jaja
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki krupczatki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa:

  • 300 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • śmietan-fix
  • łyżka cukru pudru

Wierzch:

  • 300 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy, odciskamy i blendujemy.

Ciasto: Całe jaja ubijamy z cukrem. Dodajmy olej i miksujemy kilka minut. Dodajemy szpinak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, miksujemy do połączenia. Wsypujemy obydwie mąki i mieszamy. Wlewamy do tortownicy (u mnie 24cm) i pieczemy do suchego patyczka. Po wystudzeniu odcinamy „brzuszek” i rozkruszamy go do miski.

Krem: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i po schłodzeniu mieszamy z mascarpone. Dodajemy do śmietany. W przypadku dodawania żelatyny rozpuszczamy 2-3 łyżeczki w 1/4 szklanki ciepłej wody, chłodzimy do temperatury pokojowej i dodajemy do niej łyżkę masy śmietanowej po czym wlewamy do masy śmietanowej powstałą masę żelatynową i miksujemy krótko do połączenia. Wylewamy na ciasto.

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Truskawki układamy na kremie, po ostygnięciu galaretki wylewamy ją na ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *