Ciasta,  z owocami

Ciasto wiosenna łąka

Ciasta szpinakowe cieszą się dość dużą popularnością, sama postanowiłam więc sprawdzić ten fenomen 🙂 Okazało się jednak, że temperatura nie sprzyja zastyganiu masy śmietanowej – zwłaszcza jak chce się zrobić zdjęcia na zewnątrz 😉 Sam smak ciasta z dodatkiem szpinaku nie urzekł mnie jakoś specjalnie, ale z masą z białą czekoladą i truskawkami efekt końcowy jest zadowalający. Jeżeli jednak nie lubicie rzadkich mas, albo będzie zbyt ciepło jak dzisiaj, możecie dodać do masy żelatynę – będzie bardziej zbita i nie będzie trzeba się martwić że trzeba jeść szybko zanim się rozpłynie 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka oleju
  • 4 jaja
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki krupczatki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa:

  • 300 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • śmietan-fix
  • łyżka cukru pudru

Wierzch:

  • 300 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy, odciskamy i blendujemy.

Ciasto: Całe jaja ubijamy z cukrem. Dodajmy olej i miksujemy kilka minut. Dodajemy szpinak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, miksujemy do połączenia. Wsypujemy obydwie mąki i mieszamy. Wlewamy do tortownicy (u mnie 24cm) i pieczemy do suchego patyczka. Po wystudzeniu odcinamy „brzuszek” i rozkruszamy go do miski.

Krem: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i po schłodzeniu mieszamy z mascarpone. Dodajemy do śmietany. W przypadku dodawania żelatyny rozpuszczamy 2-3 łyżeczki w 1/4 szklanki ciepłej wody, chłodzimy do temperatury pokojowej i dodajemy do niej łyżkę masy śmietanowej po czym wlewamy do masy śmietanowej powstałą masę żelatynową i miksujemy krótko do połączenia. Wylewamy na ciasto.

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Truskawki układamy na kremie, po ostygnięciu galaretki wylewamy ją na ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *