Ciastka,  Dla dzieci,  kruche,  muffiny/babeczki

Straszne łakocie last minute

Jakkolwiek temat halloween jest mocno kontrowersyjny, to można do sprawy podejść z dystansem i stworzyć sobie wieczór z horrorem bądź zrobić bal przebierańców dla dzieciaków które uwielbiają takie klimaty 🙂 Poniższe pomysły to bardziej inspiracje niż przepisy bo wykonanie ich jest bardzo szybkie i proste – inspirujmy się więc! 🙂

 

PRECELKI

Składniki:

  • małe precelki
  • biała czekolada
  • cukrowe oczka lub lukier biały i czarny
  • ewentualnie barwnik, lukier plastyczny, inne ozdoby

Sposób wykonania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, precle obtaczamy w czekoladzie i przyklejamy oczka, bądź robimy je lukrem.

Jeśli chcemy uzyskać preclowe dynie dzielimy roztopioną czekoladę na dwie nierówne części. Dodajemy do tej dużo większej odrobinę pomarańczowego barwnika, a do drugiej zielony. Obtaczamy precle w pomarańczowej czekoladzie, po wyschnięciu, robimy listek zielonym lukrem.

 

PAJĄCZKI

Składniki:

  • biszkopty okrągłe
  • czekoladowe kulki (u mnie Maltesers)
  • czekolada gorzka
  • cukrowe oczka lub lukier biały i czarny

Sposób wykonania:

W biszkoptach wydrążamy małą dziurkę wielkości kulki czekoladowej jaką mamy.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i po lekkim schłodzeniu przekładamy do worka cukierniczego ze zrobioną malutką dziurką na końcu.

Do wnęki w biszkopcie dajemy nieco czekolady i przyklejamy nią kulkę do biszkopta. Podobnie przyklejamy oczka na kulce. Workiem cukierniczym malujemy pajęcze nóżki na biszkopcie. Zostawiamy do wyschnięcia.

 

BABECZKI

Składniki:

  • gotowa mieszanka babeczek z czarnym kakao
  • serek mascarpone
  • czekolada mleczna
  • żelki w kształcie robaków

Sposób przygotowania:

Babeczki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim schłodzeniu mieszamy z serkiem mascarpone.

Ścinamy górę babeczek i rozkruszamy ją. Babeczkę smarujemy kremem mascarpone, przyklejamy żelkę i posypujemy rozkruszonym ciastem tworząc „ziemię”.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *