Ciastka,  Dla dzieci,  kruche

Palce wiedźmy

Chyba najbardziej znany halloweenowy przysmak, kruche ciasteczka o migdałowym smaku. U mnie gości od kilku lat – jest wspaniałą słodką przekąską do jakiegoś horroru 🙂

Składniki:

  • 220 g zimnego masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy

Dodatkowo:

  • całe migdały obrane ze skórki
  • opcjonalnie dżem o czerwonym kolorze, czerwony barwnik

Sposób przygotowania:

Masło siekamy, mąkę i cukier puder przesiewamy, wrzucamy do miski. Dodajemy proszek, jajko, sól i aromat i wyrabiamy na gładkie ciasto. Schładzamy ok. 45 minut w lodówce.

Migdały przecinamy na pół. Z ciasta formujemy wałeczki cieńsze niż nasze palce. Na końcu każdego wbijamy połówkę migdałów na kształt paznokcia (nie wyrzucamy połamanych – te są nawet straszniejsze! :)), robimy nieostrą stroną noża małe nacięcia przypominające te na załamaniach palców. Przed pieczeniem można ciastka chwilę schłodzić.

Pieczemy ciastka w temperaturze ok. 190 stopni do złotego koloru. Możemy przy paznokciach kapnąć dżemem lub barwnikiem – co miałoby przypominać krew.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *