Ciastka,  muffiny/babeczki

Kruche babeczki róże z jabłkami

Właściwie mini szarlotki są na tyle popularne, że nie trzeba powielać przepisu na nie, ale zawsze można poeksperymentować z kształtami 🙂 Moje nie do końca wyszły tak jak chciałam ze względu na zbyt niedbałe pocięcie jabłek. Tak czy inaczej, ja polecam spróbować 🙂

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki (ok. 400 g)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 5 sztuk jabłek małych lub 4 duże
  • łyżka cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
  • cynamon

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy cukier waniliowy, zimne masło siekamy, dodajemy do mąki, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto.

Jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, sokiem z cytryny i dodajemy łyżkę cukru waniliowego. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania, odsączamy.

Foremkę do muffinek wykładamy ciastem, układamy plasterki jabłka w kształt róży, pieczemy do złotego koloru, posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *