babki/keksy/pierniki,  Ciasta

Babka budyniowa trójkolorowa

Wielkanoc się zbliża szybciej niż zapracowani by chcieli 😉 Jako, że kwiecień jest miesiącem babek nie może zabraknąć Wielkanocnych propozycji, a taką jest właśnie trójkolorowa i trójsmakowa babka budyniowa. Robiłam do niej dwa podejścia bo ostatecznie nie jest całkiem łatwa w upieczeniu, dodanie zbyt dużej ilości ciasta do formy może skutkować nadmiernym wypieczeniem i wysuszeniem. Jednak każda gospodyni ma swoje sprawdzone metody i temperatury pieczenia, także warto spróbować bo w smaku jest wyjątkowa 🙂

 

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła/margaryny
  • 230 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 5 dużych jaj
  • 240 g mąki pszennej
  • 3 budynie po 4o g (u mnie waniliowy, czekoladowy i malinowy)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka octu

Dodatkowo:

  • barwnik czerwony
  • polewa czekoladowa/cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie dodajemy po jednym żółtku po każdym ucierając przez ok. pół minuty.

Dodajemy ocet, olej i krótko ucieramy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.

Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy. Mieszamy delikatnie szpatułką.

Ciasto dzielimy na trzy równe części i do każdej dodajemy inny budyń. Do części malinowej dodajemy czerwony barwnik.

Do posmarowanej tłuszczem formy wlewamy ciasta, pieczemy do suchego patyczka.

Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *