Ciastka,  Dla dzieci,  muffiny/babeczki

Kruche babeczki z budyniem i owocami

Po dłuższej nieobecności czas zacząć kwiecień, a jako że w miesiącu tym mamy Wielkanoc, to niech kwiecień stanie się miesiącem babek i babeczek 🙂 Propozycją na dzisiaj są kruche babeczki z waniliowym budyniem i owocami, ja robiłam je w dwóch partiach (pierwsza zniknęła zbyt szybko ;)) i w jednej użyłam wiśni z syropu a w drugiej mrożonych jagód i prawdę mówiąc obydwie wersje były świetne i pasowały do mocno waniliowego smaku budyniu. Prawdę mówiąc poszłam na łatwiznę i użyłam budyniu z gotowego proszku, natomiast jeżeli ktoś z Was zdecyduje się na zrobienie swojego, prawdziwego budyniu domyślam się, że babeczki będą naprawdę pyszne 🙂

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 375 g masła/margaryny
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • cukier waniliowy

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią/ekstrakt z wanilii
  • mleko

Dodatkowo:

  • owoce (np. puszka wiśni w syropie, mrożone maliny, jagody)
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mieszamy mąki, cukry i proszek do pieczenia, zimne masło siekamy, wrzucamy do mąki, dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 0,5 – 1h.

Budyń: Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją z opakowania, zmniejszając jedynie ilość mleka aby budyń był nieco gęstszy (nie określiłam ile dokładnie bo jest to zależne od firmy budyniu).

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka w dwóch wielkościach – jednym wyklejamy babeczkę, na spód kładziemy owoce (np. dwie wiśnie lub kilka jagód), dodajemy budyń i zaklejamy mniejszym kółkiem wierzch babeczki. Pieczemy do złotego koloru wierzchu babeczki. Posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *