Ciastka,  muffiny/babeczki

Pekanowe tartaletki

Dzień coraz dłuższy, więc mam nadzieję, że i leniwe zimowe wieczory powoli zaczynają odchodzić w niepamięć. To niesie za sobą więcej energii do pieczenia i szukania nowych inspiracji. Tartaletki z orzechami pekan „chodzą” za mną już od dłuższego czasu, jak ktoś z Was szuka pomysłów na Pintereście to pewnie kiedyś się ze zdjęciem pięknych, orzechowych babeczek zderzył 😉 Oczywiście zamiast orzechów pekan możecie użyć innych orzechów, np. włoskich. Sama zrobiłam podwójną porcję (jak zwykle ;)) więc pewną część orzechów włoskich wmieszałam i jestem przekonana że smak tylko się wzmocnił. Ciasto jest podane w ilości orientacyjnej, z tej proporcji wyklejałam dość grube tartaletki. Jestem przekonana, że tego wypieku nie będziecie żałować! 🙂

Składniki (na 12 sztuk):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (+ ok. 1/4 do manipulowania konsystencją)
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 150 g pokruszonych orzechów pekan
  • 2 łyżki masła
  • 1/8 łyżeczki soli
  • ew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Dodatkowo:

  • masło do smarowania foremek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce ok. 1h.

Nadzienie: Ucieramy jajka w dużej misce. Wmieszamy cukry, masło, esencję waniliową, sól i pekany.

Foremkę na muffinki obficie smarujemy masłem i wypełniamy ciastem tworząc tartaletki, do środka przekładamy nadzienie niemal do poziomu tartaletki. Pieczemy do złotego koloru.

 

Po ostudzeniu nadzienie „stężeje”, tuż po upieczeniu może być dość miękkie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *