Ciastka,  kruche

DIY – pomysły na szybkie dekorowanie pierników

Mało kto z nas ma mnóstwo czasu przed Świętami na dekorowanie pierników, w tym roku ja też go nie mam, dlatego rzucam parę efektownych i zajmujących mniej lub więcej czasu sposobów na dekorowanie pierniczków. Do dekorowania potrzebować będziemy (zależnie od preferencji) jajek, posypek, barwników spożywczych, cukru pudru, czekolady i fantazji 😉

SPOSÓB 1

Lukier królewski biały

Przygotowanie lukru królewskiego wymaga pewnej wprawy, szczególnie jeśli chodzi o otrzymanie odpowiedniej konsystencji. Lukier przygotowujemy z białka (można sparzyć jajka 10 sekund we wrzątku przed użyciem) i cukru pudru, gęstość możemy zmieniać sokiem z cytryny lub wodą. Ilość cukru pudru wykorzystanego do lukru królewskiego nie jest regułą i przede wszystkim należy zwracać uwagę na otrzymaną gęstość. Lukier wykorzystywany do konturów powinien być gęstszy niż ten do wypełniania. Odpowiednia gęstość lukru do konturowania to lukier lejący chociaż nieurywający się żeby można było uzyskać płynny kontur bez dotykania ciastka. Do dekorowania lukrem polecam jednorazowe worki cukiernicze, w których na końcu wycinamy otworek o interesującej nas wielkości.

 

SPOSÓB 2

Kolorowy lukier królewski +posypki

Lukier królewski można zabarwić dowolnym barwnikiem, można wykorzystać te w żelu lub w proszku, dodając do proszkowych odrobinę wody w celu ujednolicenia koloru.

 

SPOSÓB 3

Ciastka z witrażykiem

To wprawdzie sposób dekoracji dla tych którzy ciastek nie upiekli, ale świetnie wyglądają na choince, więc dla zapracowanych (a przed Świętami wszyscy tacy jesteśmy ;)) zawsze można dostać gotowe ciasto (głównie w większych marketach), wyciąć ciastko z dziurką w środku do której wkładamy landrynkę i pieczemy. Po upieczeniu nie wyciągamy od razu aby nie uszkodzić ciastka. Można udekorować lukrem królewskim lub zostawić bez dekorowania.

 

SPOSÓB 4

Lukier plastyczny

Lukier plastyczny to opcja dekoracji wprawdzie najmniej przeze mnie lubiana ale dość efektowna jeśli mamy ochotę na zabawę z dekoracją. Można wyciąć z masy cukrowej cały kształt ciastka lub małe elementy do dodatkowej dekoracji. W sklepach dostaniemy masę cukrową, jednak możemy przygotować ją sami, ja używam tego przepisu:

  • cukier puder (ok. 600-800 g, ilość może być różna za każdym razem)
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody
  • łyżeczka masła/margaryny

Zalewamy żelatynę wodą, odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie podgrzewamy ale nie zagotowujemy, dodajemy glukozę, tłuszcz i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy cukier puder i wcieramy go w żelatynę do uzyskanie białej, plastycznej masy. Masę cukrową dekorujemy barwnikami.

 

SPOSÓB 5

Dekorowanie czekoladą

Mój ulubiony sposób na dekorowanie, bo poza walorami estetycznymi mają wtedy naturalnie najlepsze walory smakowe 🙂 Możemy użyć rozpuszczonej czekolady, gotowych polew, posypek czekoladowych, karmelu w kosteczkach lub wiórek kokosowych.

 

SPOSÓB 6

Ciastka 3D

Ostatnim pomysłem są pierniki „3D” gdzie figurka uzależniona jest od ułożenia kilku ciastek. Najpopularniejszym sposobem jest ułożenie choinki z różnej wielkości gwiazdek i polukrowanie, jednak można tworzyć też inne kompozycje klejąc ciastka do siebie lukrem.

 

Pięknego dekorowania i WESOŁYCH ŚWIĄT! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *