Ciasta,  serniki

Piernikowy sernik bez sera z marcepanem

Grudzień powoli się zbliża i wielu z nas zaczyna szukać świątecznych inspiracji. Sama myślałam o tym co najchętniej pieczemy w Święta i zdaje się, że najczęściej są to serniki i piernik. Proponuję więc smakowe połączenie obydwu, chociaż nie będzie to do końca ani sernik ani piernik 🙂 Oczywiście można dać się ponieść swojej fantazji i zrobić w ten sposób prawdziwy sernik, ja jednak uważam że „styropian” mimo braku sera jest tak delikatny jak trzeba i dobrze komponuje się z korzennym, kruchym spodem. Uzupełnieniem świątecznego smaku będzie masa marcepanowa, chociaż nie każdy lubi marcepan – można spokojnie go z przepisu wyłączyć albo zastąpić powidłami, dodatkiem kokosa – ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia 😉 Serdecznie zapraszam do wypróbowania! 🙂

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • cynamon, przyprawa do piernika (wedle uznania, u mnie całe opakowanie cynamonu i ok. 2 łyżki przyprawy do piernika)
  • łyżeczka kakao (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Pianka:

  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%
  • szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe (po 40g)
  • 6 białek
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • masa marcepanowa
  • ew. powidła, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, przyprawami, wbijamy żółtka, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy większą część ciasta podnosząc boczki na ok. 1 cm i nakłuwając widelcem.

Podpiekamy w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut. Układamy na schłodzonym cieście masę marcepanową w dowolnej ilości.

Ubijamy białka na sztywno z solą, wsypujemy cukier i miksujemy do gładkiej bezy. Następnie miksujemy z proszkiem budyniowym. Dodajemy stopniowo śmietanę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na schłodzony spód, resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni do upieczenia ciasta z wierzchu. Nie wyjmujemy ciasta od razu. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *