Ciastka,  kruche

Ciasto dojrzewające na pierniczki

Do Świąt jeszcze ponad miesiąc, ale pewne przygotowania czas już podjąć 🙂 Te pierniczki robię co roku i jeżeli chodzi o wypieki świąteczne – pierniki to moja ulubiona forma celebrowania świątecznego klimatu, a swoje ciasto robię z podwojonych proporcji. Na dekorację ich poświęcam zazwyczaj kilka dni więc urlop w okresie przedświątecznym jest nieunikniony 🙂 Polecam wykonanie ich ze względu i na smak i na genialne wprowadzenie w Święta, gdy dom wypełnia się korzennym aromatem. U mnie ciasto leżakuje jakieś 3 tygodnie dlatego nie obciążam go całkiem mąką – dodaję resztę przed pieczeniem. Jej ilość jednak uzależniona będzie od miodu i masła, a także innych czynników, dlatego nie ma co sugerować się konkretnymi liczbami. Poniżej zdjęcia pierników z wcześniejszych lat, jednak o prowadzeniu bloga nie było jeszcze mowy więc jakość zdjęć pozostawia wiele do życzenia 🙂

  

Składniki:

  • 0,5 kg miodu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 kg masła
  • 6 jaj
  • 1,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-1,5 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika, przyprawa korzenna, cynamon
  • skórka z pomarańczy
  • olejek pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Miód, cukier i masło rozpuścić z przyprawami korzennymi, skórką i olejkami.

Po ostygnięciu wmieszać jajka.

Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodać do masy.

Odstawić w chłodne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *