Ciasta,  z owocami

Ciasto czekoladowo – korzenne z gruszkami

Faktycznie nadchodząca jesień jest inspiracją do tworzenia nowych deserów. Skoro więc kilka dni temu były jabłka, to tym razem użyłam gruszek, jako że z jesienią są one równie mocno związane. Dzisiejszą propozycją jest ciasto właściwie ekspresowe bo niemal „jednogarnkowe”, a efekt jest najdelikatniej mówiąc zachęcający 😉 U siebie zrobiłam ciasto z podwójnej porcji co pozwoliło mi na uzyskanie dwóch małych keksówek ciasta plus dwóch mniejszych podłużnych foremek. Do masy można dodać przyprawy wedle uznania – cynamon, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową czy po prostu gotową przyprawę do piernika.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka (jeżeli ciasto będzie bardzo gęste można dodać odrobinę więcej)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 czekolada deserowa
  • szklanka cukru
  • 3 jaja
  • pół słoika dowolnego dżemu (u mnie to ok. 200g)
  • 2 łyżki kakao
  • przyprawy (cynamon, imbir, kardamon)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 gruszki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Suche składniki mieszamy razem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do suchych składników dodajemy mleko, olej, jaja, dżem i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy (w wersji mojej babci najlepiej zrobić to tłuczkiem do ziemniaków). Gruszki kroimy w kostkę, oprószamy mąką, dodajemy do ciasta i lekko mieszamy. Wylewamy do natłuszczonych foremek, pieczemy do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *