Ciastka,  kruche,  muffiny/babeczki

Jesienne mini szarlotki z toffi

Jesień w tym roku nie zaczyna się co prawda typowo, ale ja powoli czuję, że zaczynam przepoczwarzać się w swoją jesienną postać 😉 A to akurat oznacza więcej wpisów na blogu i więcej przepisów na słodycze idealne do rozgrzewającej kawy czy herbaty. Kalendarzowa jesień jednak nieuchronnie się zbliża, postanowiłam więc powitać ją na blogu jak najlepiej, a co bardziej kojarzy się z jesiennymi wypiekami niż jabłka? Moją propozycją na dziś są więc kruche mini szarlotki z krówkami czy karmelkami (polecam słone!) gdzie wszystko pasuje do siebie perfekcyjnie. Zapraszam 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 żółtka i jedno całe jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka śmietany

Dodatkowo:

  • 6 dużych jabłek
  • kilka krówek/karmelków
  • cynamon
  • tłuszcz do smarowania foremek

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę odmierzamy i wsypujemy do miski, zimne masło dodajemy, siekamy. Dodajemy jajka, cukry, śmietanę i proszek, zagniatamy ciasto, wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy cukrem (opcjonalnie), dodajemy cynamon.

Foremki smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Na spód wykładamy trochę jabłek i pokrojoną krówkę, przykrywamy ciastem, paskami z ciasta, bądź wyciętymi kształtami z foremek i pieczemy na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *