Ciastka,  Dla dzieci,  muffiny/babeczki

Morskie babeczki z kremem malinowym

Koniec wakacji? Na pewno nie u nas 😉 Chociaż dzieci w większości nie są zbyt zadowolone z powrotu do szkoły to jednak znalazłam sposób jak chociaż odrobinę przywrócić klimat lata i plaży. Propozycją na dzisiaj są kruche babeczki z kremem malinowym z mascarpone i białą czekoladą z dekoracją przypominającą (mam nadzieję :)) kawałek morza i plażę. Są dość łatwe do zrobienia więc zachęcam do podjęcia próby 🙂

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g malin
  • tabliczka białej czekolady

Dodatkowo:

  • niebieska galaretka
  • ozdoby w kształcie muszelek (u mnie biała czekolada odciśnięta w foremkach)
  • ciastka maślane ok. 5-6 sztuk

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem, jak używamy cukru waniliowego to też dodajemy go tutaj, dodajemy masło pokrojone w kostkę i jajko, zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Wykładamy foremki do babeczek ciastem i pieczemy do złotego koloru.

Krem: Rozpuszczamy czekoladę. Blendujemy maliny, bądź używamy do ich zmielenia miksera. Dodajemy do malin lekko wystudzoną czekoladę i mieszamy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy bądź mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Galaretka: Przygotowujemy galaretkę w 350 ml wody. Nie dopuszczamy do pełnego stężenia, mieszając co jakiś czas.

Na wystudzone babeczki wykładamy trochę kremu i łyżeczką wykładamy tężejącą galaretkę. Dekorujemy pokruszonymi ciastkami i muszelkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *