Ciastka,  kruche,  z nadzieniem

Ciastka orzeszki

Pomyślałam, że w sumie jest zbyt gorąco na piekarnik, bo piekarnik mamy już w powietrzu 😉 ale w związku z tym, że moim zdaniem to najlepsze ciastka, nie mogłam się powstrzymać 🙂 Orzeszki każdy jadł, albo przynajmniej o nich słyszał. Możliwości ich wypełnienia jest wiele, ja najbardziej jestem przekonana do masy z mlekiem w proszku – jest obłędna! 🙂 Podane przeze mnie proporcje mogą być w różnych przypadkach niewystarczające lub nadmierne – wynika to z różnic w grubości ciastek, jak i w ilości nadzienia w nie wkładane. Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków. Jestem pewna, że podbijecie nimi niejedno serce! 🙂

Składniki:

Ciasto: (można zmniejszyć proporcje – te są podane na grube ciastka)

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 duże jaja
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • kakao (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ciasto: Masło kroimy, dodajemy mąkę, siekamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Schładzamy 0,5-1 h. Wypełniamy foremki ciastem i pieczemy na złoty kolor.

Masa: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier puder i zagotowujemy. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy mleko z cukrem i mleko w proszku, ucieramy na gładką masę. Możemy podzielić masę i do części dodać kakao. Przekładamy masą upieczone orzeszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *