bez pieczenia,  Ciasta,  z owocami

Piankowiec porzeczkowo-malinowy z ciepłymi lodami

Z powodu różnych zawirowań zaniedbałam trochę bloga ale obiecuję to naprawić 😉 Moją dzisiejszą propozycją na weekend (miejmy nadzieję letni i bezdeszczowy!) jest lekki piankowiec z ciepłymi lodami. Jest to ciasto, a właściwie deser, który pozwala nam zaszaleć z możliwościami i użyć właściwie tego co mamy pod ręką. Moja wersja malinowo – porzeczkowa wykorzystuje obecne w ogródku owoce i dodatkowo jest według mnie idealna, ze względu na połączenie kwaśnych porzeczek z mocną słodyczą pianek. Zapraszam!

Składniki na małą, kwadratową blaszkę:

  • herbatniki lub biszkopty na spód
  • 0,5 l mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • szklanka zimnego mleka
  • opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 3 galaretki malinowe
  • 1 galaretka porzeczkowa
  • owoce (u mnie maliny i porzeczki)
  • opakowanie ciepłych lodów (ja wykorzystałam mini z Kauflanda)

Sposób przygotowania:

Herbatniki lub biszkopty układamy na blaszce. Na nich układamy w równych odstępach ciepłe lody.

Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 300ml gorącej wody, schładzamy. Zimną ale nie tężejącą galaretkę miksujemy z mlekiem zagęszczonym (możemy go uprzednio podmiksować aby go napowietrzyć), odstawiamy. Jak masa zacznie nam tężeć wylewamy ją na biszkopty/herbatniki.

Jedną galaretkę malinową rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Schładzamy. Szklankę mleka miksujemy z bitą śmietaną w proszku i miksujemy ją ze schłodzoną galaretką. Wylewamy na wcześniejszą, zastygniętą masę.

Na wierzchu układamy owoce. Galaretkę porzeczkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, po ostygnięciu i lekkim stężeniu wylewamy ją na owoce, dekorujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *