Ciasta,  Torty,  z owocami

Naked cake

Chociaż uważam, że torty piętrowe w stylu angielskim nierzadko są dziełami sztuki, to sama nie mam jakoś przekonania do lukru plastycznego na torcie. Wiem też z doświadczenia i opinii innych osób, że zazwyczaj zostaje on ściągany i odsunięty na bok talerza. Zakochana jestem natomiast w tortach (dość modnych zresztą) typu „naked cake” – nazwanymi po prostu gołym ciastem 😉 Torty typu naked są łatwe, szybkie i dość efektowne, dlatego też nie będzie w tym przesady jeśli powiem, że są idealne na każdą okazję. Oczywiście najprostszą jego wersją będzie przełożenie gotowych blatów biszkoptowych nawet gotową masą śmietanową lub karpatkową, ale nie taki przepis jest celem tego bloga 😉 Moją propozycją na dziś jest więc tort naked cake przełożony śmietanową masą waniliową z mascarpone i owocami. Zapraszam 🙂

Składniki:

(potrzebujemy 2 sztuki blatów mniejszych i jeden większy – podane składniki na jeden blat):

Biszkopt mniejszy (18cm):

  • 2 jaja
  • niecałe pół szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt większy (23 cm):

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • łyżka żelatyny
  • cukier puder
  • ekstrakt z wanilii

Dodatkowo:

  • dowolne owoce, kwiaty, gałązki mięty, ziół
  • sok do nasączenia blatów

 

Sposób przygotowania:

Biszkopty: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka i łączymy. Na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do piany i delikatnie mieszamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru. Przygotowujemy w ten sposób wszystkie trzy biszkopty. Duży biszkopt dzielimy na pół.

Masa: Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie zimną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder wedle uznania i ekstrakt z wanilii. Łączymy z mascarpone. Do żelatyny dodajemy łyżkę, dwie masy śmietanowej, mieszamy i wlewamy z powrotem do masy. Miksujemy tylko do połączenia.

Blaty lekko nasączamy sokiem i wykładamy na nie masę śmietanową, zostawiając sobie kilka łyżek na brzegi. Ozdabiamy kwiatami i owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *