Ciasta,  z owocami

Jogurtowe ciasto z sezonowymi owocami

Czasem trzeba zrobić coś na szybko, bez zbędnego szukania udziwnień i „ulepszeń”. W pogodę taką jak ta, a więc duszną i niepokojąco upalną, jedyne co chce się robić to leżeć na hamaku z zimnym napojem i czytać coś wspaniałego w ogródku. Zapowiadający się goście mogą więc nieco pokrzyżować plany i trzeba wziąć się za słodką robotę 😉 Ciasto które prezentuję może być już wszystkim znane ze względu na szybkie wykonanie i mały wkład pracy. Do ciasta możemy wrzucić dowolne sezonowe owoce – czereśnie, truskawki, wiśnie, jagody, śliwki…  Jeśli więc szukasz czegoś szybkiego, ale idealnego do popołudniowej kawy spróbuj tego ciasta a się nie rozczarujesz 😉

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 370-400 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • owoce

Sposób wykonania:

Składniki suche (poza cukrem) mieszamy w jednej misce, a składniki mokre z cukrem w drugiej.

Wymieszane składniki suche dodajemy do mokrych i szybko mieszamy tylko do połączenia. Ciasto będzie gęste.

Ciasto przekładamy do tortownicy i na wierzch układamy owoce.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (ok.180 stopni) do suchego patyczka.

 

2 komentarze

    • Katarzyna Froń

      W tym przypadku to jakaś godzina w 180 stopniach. Mam jednak dość kapryśny piekarnik i różnice mogą wystąpić w przypadku innych sprzętów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *