biszkoptowe,  Ciasta,  z owocami

Truskawkowe ciasto z kremem budyniowym + wersja dla zapracowanych

Po krótkiej nieobecności dzielę się przepisem na najlepsze, klasyczne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i truskawkami. Przepis na krem podpatrzyłam u zcukrempudrem i  jak dotąd nigdy mnie nie zawiódł, a ciasto z truskawkami jest hitem i musem gdy zaczyna się truskawkowy sezon. Ciasto można zrobić w wielu wersjach, ja robię go zazwyczaj w wersji pełnej z pieczonym biszkoptem i stworzeniem kremu na bazie „domowego” budyniu na żółtkach, ale w przypadku gdy terminy gonią upraszczam przepis używając wielu gotowych składników. Jeśli jednak czasu nie brakuje, zachęcam do wykonania pełnej wersji bo stanowczo mogę powiedzieć, że jest to smak wiosny i w sumie i lata 🙂

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200-250 g masła

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, chwilę ubijamy, następnie dodajemy żółtka i również ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

Krem: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki i żółtka, wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Schładzamy. Masło ucieramy na puch i dodajemy budyń w dwóch partiach. Wylewamy na biszkopt i schładzamy.

Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, ale nie do stężenia. Truskawki układamy na kremie i wylewamy chłodną, tężejącą galaretkę. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.

Ciasto najlepsze jest schłodzone.

 

 

Wersja dla zapracowanych:

Składniki:

  • biszkopty
  • krem do karpatki + ilość mleka podana na opakowaniu + masło
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Biszkoptami wykładamy dno blaszki.

Krem przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wylewamy na biszkopty.

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy.

Truskawki układamy na kremie, wylewamy tężejącą galaretkę.

Schładzamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *