Desery świata

Truskawkowo – kokosowa panna cotta

Sezon truskawkowy sprawia, że chce się trochę odejść od klasyki i powariować trochę w kuchni 🙂 W dniu imienin Zofii (też mojej Mamy) chciałam zrobić coś klasycznego ale panna cotta waniliowa nie przemówiła do mnie, tak więc powstała truscotta 😉 Śmietankę połączyłam tu z mlekiem kokosowym, można oczywiście użyć dowolnego mleka. Sama dodałam też mrożonych truskawek ze swoich ostatnich zapasów zamrażarkowych, ale z powodzeniem sprawdzą się też świeże truskawki. Niech recenzją będzie fakt, że w niedługim czasie po wyjęciu z foremek nie zostało zbyt dużo deserów 😉

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO WSZYSTKIM ZOSIOM! <3

Składniki:

  • 500 g truskawek (po zblendowaniu i przeciśnięciu przez sito ok. 400 g musu)
  • szklanka śmietanki 30%
  • szklanka mleka kokosowego
  • 6-7 łyżek cukru (można mniej lub więcej, zgodnie z preferencjami)
  • 6 łyżeczek z górką żelatyny
  • czerwony barwnik (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Truskawki blendujemy i przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.

Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na kilka minut, po czym dolewamy małą ilość gorącej wody i bardzo dokładnie mieszamy.

Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy garnek z ognia i dwie łyżki gorącej śmietanki dodajemy do żelatyny, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty śmietanki.

Mus truskawkowy wlewamy do śmietanki, opcjonalnie dodajemy kilka kropel barwnika i mieszamy. Przelewamy do foremek i chłodzimy kilka godzin. Serwujemy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *