Ciastka,  muffiny/babeczki

Kruche babeczki z budyniowym kremem truskawkowym

Planowałam wrzucić przepis na budyń truskawkowy serwowany w miseczkach, ale gdzieś tam narodziła się myśl połączenia go z innym deserem. Początkowo chciałam zrobić z niego nadzienie do rurek, jednak to połączenie smakowe mnie nie przekonało, dlatego też uznałam, że budyń najlepiej nadaje się do kruchych babeczek i tak się stało 😉 Mój budyń zrobiony był na 600 g mrożonych truskawek, jednak jest to zbyt dużo, stąd podaję przepis na 0,5 kg truskawek. Smak babeczek jest nietypowy, być może nie każdego zachwyci, jednak amatorzy truskawkowi powinni być zadowoleni 🙂 Zapraszam!

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 100-150 g cukru pudru (u mnie 100, ale ciasto jest niezbyt słodkie)
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g zblendowanych truskawek
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki z górką skrobi ziemniaczanej
  • cukier (ilość dowolna – u mnie kilka łyżek)
  • 200-210 g masła

Dodatkowo:

  • masło do smarowania foremek
  • owoce do ozdabiania

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy krupczatkę i tworzymy wgłębienie w które wrzucamy masło i cukier puder. Rozcieramy trochę masło z mąką i cukrem, dodajemy jajka i sól, zagniatamy. Wkładamy do lodówki, schładzamy. Po 1-2 godzinach rozwałkowujemy ciast, wycinamy okręgi nieco większe niż foremka i wyklejamy wysmarowane masłem foremki, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do złotego koloru. Chłodzimy.

Krem: Truskawki i ok. 350 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na małym gazie, dodajemy cukier. Pozostałe mleko łączymy z mąką. Jak masa truskawkowa zacznie „bąbelkować” na gazie wlewamy mleko z mąką i mieszamy do zgęstnienia. Chłodzimy. Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami budyń. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego bądź nakładamy łyżeczką do korpusów babeczek. Ozdabiamy owocami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *