Ciastka,  kruche,  z nadzieniem

Rurki z pianką wiśniową

To moje pierwsze podejście do rurek po zakupie foremek i muszę przyznać, że spodziewałam się trudniejszego zadania z nawijaniem 🙂 Wstępnie rurki miały być nadziane kremem z budyniu truskawkowego, ale ostatecznie budyń będzie stanowił nadzienie do kruchych babeczek a rurki dostały piankę wiśniową ze Śnieżki i galaretki. Jest oczywiście możliwość użycia zamiast śnieżki ubitej śmietany 30 czy 36%, u mnie wybór składników spowodowany był brakiem czasu 🙂 Galaretka to oczywiście pełna dowolność, ja jednak skądś kojarzę smak pianki wiśniowej w rurkach więc tym też się kierowałam. Zapraszam!

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g śmietany 18%

Pianka:

  • 250 ml zimnego mleka
  • 2 opakowania Śnieżki
  • galaretka wiśniowa

Dodatkowo:

  • masło do smarowania foremek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni. Wyciągamy ciasto, cienko wałkujemy i tniemy długie, cienkie paski, które nawijamy od cienkiego końca foremki tworząc rurkę. Rurkę przed nawinięciem ciasta lekko smarujemy masłem, dzięki temu po upieczeniu „zjedzie” ona z foremki. Pieczemy na złoty kolor.

Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Mleko miksujemy ze Śnieżką do uzyskania gęstej konsystencji. Chłodną galaretkę wlewamy do ubitej masy śmietanowej i miksujemy do połączenia. Pozostawiamy do lekkiego stężenia i nadziewamy rurki powstałą pianką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *