Ciastka,  kruche,  z nadzieniem

Ciastka potrójnie czekoladowe

Przepis ten dostałam jeszcze od koleżanki na studiach i właściwie o nim zapomniałam na dłuższy czas. Ostatnio jednak odkopałam go w swoim przepiśniku i nie żałuję 🙂 Ciastka te polecam wielbicielom smaku kakao, ze względu na mocny, kakaowy, nieco gorzkawy posmak. Krem użyty do przełożenia to krem czekoladowy „słoikowy” – u mnie to Nutella. Ciastka polałam także gorzką czekoladą, przez co smak jest dopełniony i zaspokoić powinien nawet te wymagające podniebienia. Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • kostka masła
  • 1/3 kostki smalcu
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżeczki dobrego kakao
  • śmietana (ile zabierze ciasto)
  • nutella do przełożenia
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Mąkę łączymy z proszkiem, cukrem i kakao, dodajemy posiekane masło, smalec, żółtka i śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Ciasto schładzamy w lodówce ok. godziny, po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka kieliszkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku.

Po upieczeniu smarujemy nutellą i składamy po dwa ciastka. Robimy wzorki rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *