Ciastka,  kruche,  z nadzieniem

Ciastka aspirynki z marmoladą różaną

Sezon komunijny to też wysyp przepisów na ciastka. O aspirynkach niemalże każdy słyszał i próbował, wiadomo więc, że to jedne z najlepszych kruchych ciasteczek. Nadzienie jest dowolne, ja jednak uważam, że różane nadzienie lub wiśniowa konfitura pasuje do nich najlepiej. Małe ciastka pokryte są lukrem przed pieczeniem, przełożone marmoladą lub dżemem i obsypane wiórkami kokosowymi po pieczeniu. Ładnie się prezentują, chociaż nie mają na to dużo czasu, bo szybko znikają! 😉

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • kostka masła
  • 1/3 kostki smalcu
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • śmietana (ile ciasto zabierze)
  • marmolada
  • wiórki kokosowe
  • białko + cukier puder do lukru

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę, proszek i cukier razem. Dodajemy masło, smalec, żółtka i śmietanę. Wyrabiamy ciasto, schładzamy.

Kieliszkiem wycinamy kółka, smarujemy lukrem i pieczemy do złotego koloru.

Po upieczeniu smarujemy marmoladą i składamy po dwa. Lekko smarujemy boki marmoladą i toczymy w wiórkach kokosowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *