bez pieczenia,  Ciasta,  Torty

Urodzinowy czekoladowy tort Charlotte

Do zrobienia Charlotte zbierałam się od dłuższego czasu, na szczęście osiemnaste urodziny mojej Mamy przyspieszyły sprawę 😉 Nie żałuję! Mimo pełnej improwizacji w przepisie, efekt wyszedł zadowalający zarówno dla mnie jak i dla Solenizantki 🙂 Ciasto szumnie nazwane tortem jest ciastem bez pieczenia, z ewentualnym dodatkiem okrągłych biszkoptów na dnie tortownicy, co nie jest jednak konieczne ze względu na obecność podłużnych biszkoptów dookoła tortu. Musy czekoladowy i śmietankowy bazują głównie na bitej śmietanie i jak widać idzie mi coraz lepiej z dobraniem odpowiedniej ilości żelatyny żeby ciasto postanowiło się nie rozjeżdżać 😉 Dekoracje tortu zostawiam Waszej fantazji, u mnie to czekoladowe kwiaty i liście, a także małe „pralinki” z kremu czekoladowo-maślanego. Zachęcam do spróbowania, bo jak się okazuje to nic trudnego!

STO LAT MAMO! <3

Składniki:

  • paczka 200 g biszkoptów podłużnych (sama kupiłam drugą na zapas bo niektóre biszkopty mogą złamać się przy przycinaniu)
  • kilka biszkoptów okrągłych (opcjonalnie)
  • 2 śmietany 30% po 330 ml
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 czekolady (gorzkie, mleczne lub deserowe)
  • 2 łyżki żelatyny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Biszkopty podłużne przycinamy w taki sposób żeby mogły stać w tortownicy. Wykładamy je dookoła tortownicy. Środek opcjonalnie wykładamy okrągłymi biszkoptami.

Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy. Jedną śmietanę ubijamy na sztywno. Płynną wciąż czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Mieszamy ze śmietaną masę czekoladowo-serową. Łyżkę żelatyny zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i schładzamy do temperatury pokojowej. Po tym czasie dodajemy łyżkę masy śmietanowej do żelatyny i szybko mieszamy po czym wlewamy do masy i krótko miksujemy. Masę wylewamy na biszkopty. Chłodzimy kilka godzin.

Jeżeli masa czekoladowa już stężała przygotowujemy masę śmietanową. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder według uznania. Rozpuszczamy żelatynę jak w przypadku masy czekoladowej i podobnie łączymy ją ze śmietaną, wylewamy na masę. Chłodzimy do stężenia.

Dekorujemy czekoladą, wiórkami czekoladowymi, listkami z czekolady, posypką, czekoladkami lub innymi dekoracjami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *