bez pieczenia,  Dla dzieci,  z owocami

Pianka „mleczko” z miechunką i bananem

Temperatury wyjątkowo letnie i na samą myśl o rozgrzaniu piekarnika robi się słabo 🙂 Stąd też popularne w tym okresie stają się serniki na zimno, chłodzone desery, a także różnego rodzaju pianki w stylu ptasiego mleczka. Są to słodycze bez pieczenia, niezbyt słodkie, chłodne… Ogółem takie jakie chciałoby się zjeść do chociażby mrożonej kawy 🙂 Moją propozycją na majówkę jest pianka o smaku truskawkowym na biszkoptach, z zalanymi pomarańczową galaretką bananami i owocami miechunki. Jest to jednak jak zwykle pomysł na deser bardzo elastyczny dlatego można do niego użyć dowolnych owoców i dowolnych smaków galaretek. Polecam spróbować i cieszyć się weekendem majowym! 🙂

Blaszka o wymiarach 25×30 cm.

 

Składniki:

  • biszkopty (u mnie 150g)
  • mleko zagęszczone niesłodzone 7,5% 500 ml (kartonik)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 banany
  • kilka owoców miechunki (opcjonalnie)
  • galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżki soku jabłkowego lub innego dowolnego (lub wody z cytryną)

 

Sposób wykonania:

Biszkoptami wykładamy dno blaszki i nasączamy je sokiem jabłkowym.

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i zostawiamy do schłodzenia (ale nie stężenia).

Mleko zagęszczone wlewamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2-3 minuty do napuszenia i zwiększenia objętości.

Wlewamy schłodzoną płynną galaretkę i mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego zagęszczenia (ale nie do stężenia) i wylewamy na biszkopty (zagęszczona masa nie spowoduje podniesienia biszkoptów do góry). Pozostawiamy do stężenia.

Na stężałą masę piankową układamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 300-400 ml wody.

Schładzamy do stężęnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *