kawa/herbata

Karaibski napój sorrel

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre, ale polskie typowe jedzenie i picie nie musi być stałą dla każdego 🙂 Podczas gdy „klasyką” spotkań towarzyskich przy grillu wciąż jest skwiercząca karkówka i zimne piwo, nie każdy może lub nie chce opierać się na takim menu. Dlatego moją propozycją jest jamajski napój z suszu hibiskusa z przyprawami i cytrusami. Inspiracją był dla mnie wpis z książki Piotra Ogińskiego, autora bloga Kocham gotować, który to bez wątpienia jest moim ulubionym blogerem kulinarnym płci przeciwnej 😉 Napój jest intensywny w smaku i schłodzony mocno orzeźwia, dlatego na piknikowych spotkaniach sprawdzi się idealnie.

 

 

Składniki:

  • 50 g suszu hibiskusa
  • 1,5 l wody
  • 0,5 l soku jabłkowego (opcjonalnie)
  • 6 całych goździków
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka z 1/3 pomarańczy
  • 7 łyżek cukru
  • cząstki pomarańczy i kostki lodu do dopełnienia

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy hibiskus, gotujemy chwilkę na wolnym ogniu, dolewamy sok. Dorzucamy goździki, cynamon, kardamon i imbir, a także skórkę pomarańczową i cukier, mieszamy całość. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie odcedzamy, chłodzimy. Przed serwowaniem dorzucamy cząstki pomarańczy i kostki lodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *