Ciastka,  kruche

Babcine amoniaczki

Pewnie niejedna osoba się ze mną zgodzi, że babcine przepisy to wielki skarb. A przepisów na amoniaczki pewnie jest tyle ile babć 😉 To co dzisiaj prezentuję ciężko nazwać szybkim sposobem na deser, bo zaczyn na ciastka robi się wieczorem dzień przed pieczeniem, ale uważam że naprawdę warto 🙂 Ciastka są kruche ale delikatne i łagodne w smaku. Do dekoracji można użyć grubego cukru, zwykłego cukru drobnego, mieszanki tych cukrów, lub cukru z dodatkiem cukru z wanilii. Polecam i zapraszam po przepis!

 

Składniki (na jedną porcję, ja zazwyczaj podwajam składniki):

  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru + cukier do dekoracji
  • 0,5 kostki margaryny (oczywiście można użyć masła – w oryginale mam margarynę)
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 żółtka (białka potrzebne do smarowania przed pieczeniem)
  • 0,5 łyżki amoniaku
  • mąka (mąki dodaje się tyle, ile rano zabierze ciasto, jest to zazwyczaj ok. 300-400g)
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Margarynę i smalec roztopiamy i lekko schładzamy.

Dodajemy śmietanę, żółtka, cukry i amoniak, rozczyniamy, zostawiamy na noc.

Rano dodajemy tyle mąki ile przyjmie ciasto.

Z ciasta wykrawamy dowolne kształty (najczęściej kółka, lub kółka z dziurką w środku), smarujemy białkiem, maczamy w cukrze i pieczemy do złotego koloru.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *