bez pieczenia,  Ciasta,  z owocami

Ciasto budyniowe z musem truskawkowo – bananowym

Kolejne ciasto bez pieczenia, z idealną moim zdaniem kompozycją smaku słodkiego i kwaśnego. Krem budyniowo – karpatkowy złamany jest musem z truskawek i bananów. Robi się je bardzo szybko, jedyny czas oczekiwania to chłodzenie na poszczególnych etapach. Świetnie smakuje schłodzone, dlatego jest dobrą opcją na deser w sezonie grillowym 😉 Ciasto zrobiłam w blaszce 25×30 cm.

 

Składniki:

  • paczka biszkoptów 120g

Krem: (u siebie zwiększyłam proporcje, jest to zależne od tego, jak bardzo lubi się krem budyniowy ;))

  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki z górką mąki pszennej
  • 3 łyżki z górką mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 250 g masła

Mus:

  • 500 g truskawek (u mnie mrożone)
  • duży banan lub dwa małe
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Biszkopty wykładamy na dno blaszki.

Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem. Resztę mleka wlewamy do miski, dodajemy 2 żółtka, wsypujemy obie mąki, mieszamy do połączenia. Jak mleko zawrze wlewamy mieszankę mączną, mieszamy intensywnie do zgęstnienia, trzymamy jeszcze na ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając. Studzimy do temperatury pokojowej co jakiś czas mieszając. Masło ucieramy na puch, dodając budyń w dwóch turach, wylewamy na biszkopty, chłodzimy.

Mus: Truskawki i banany blendujemy i wstawiamy na ogień doprowadzając do zagotowania. Ściągamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia, wylewamy na krem.

Podajemy i cieszymy się wiosną! 😉

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *