bez pieczenia,  Ciasta,  Dla dzieci,  serniki,  z owocami

Sernik na zimno „pszczółka”

Nie zawsze wszystko musi być na poważnie, dlatego przedstawiam dzisiaj pomysł na ciasto „pszczółka”. Być może przyda się na jakimś kinderbalu lub po prostu dla siebie 🙂 Na pewno lepiej wyjdzie komuś ze zdolnościami dekoracyjnymi ale nie jest trudne do wykonania a wywołuje uśmiech 🙂 Jest to również ciasto bez pieczenia dlatego można uznać że jest dość szybkie do wykonania i można go wykonać nie tylko jako ciasto ale także w salaterkach jako deser. Zapraszam do spróbowania!

Użyłam formy 28×23 cm.

 

Składniki:

  • biszkopty okrągłe (u mnie półtorej paczki 120g)
  • 800 g serka homogenizowanego (u mnie President 2×400 g)
  • paczka żelatyny deserowej fix
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • dekoracja – kilkanaście płatków migdałów, czekolada mleczna/gorzka, czekolada biała po kilka kostek

Sposób przygotowania:

Biszkoptami wykładamy blaszkę, ja niekiedy uzyskiwałam podwójną warstwę biszkoptów.

Przygotowujemy masę serową. Rozpuszczamy żelatynę zgodnie z instrukcją z opakowania (50ml zimnej wody i 100 ml wrzątku). Miksujemy ją z serkami i 50 ml syropu brzoskwiniowego i wylewamy na biszkopty. Schładzamy do stężenia. Przed całkowitym stężeniem lekko wciskamy brzoskwinie.

Przygotowujemy galaretki w niecałej ilości wody zalecanej na opakowaniu (ok.700-800ml). Po ostudzeniu wylewamy ją na ciasto w ten sposób, aby nie przykryła całkiem brzoskwiń.

Roztapiamy czekolady w kąpieli wodnej. Do tutki papierowej wlewamy czekoladę i dekorujemy pszczółkę. Wkładamy w każdą po dwa płatki migdałów robiąc skrzydła. Schładzamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *