kruche/tarty

Tarta kawowa Mocha

Czasem po prostu piec się nie chce a zapotrzebowanie na słodycze jest 😉 Tarty na herbatnikach sprawdzają się wtedy doskonale. Ważnym jest by dobrze ubić śmietankę, ja niestety nie ubiłam wystarczająco i wyszedł mi raczej kawowy deser, ale w smaku wciąż jest pyszny i powinien zadowolić każdego kawowego amatora. Ciasto inspirowane jest przepisem z Kwestii Smaku.

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciastek z czekoladą (lub zwykłych + 6 kostek czekolady)
  • łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 80 g roztopionego masła

Masa:

  • dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej + dwie łyżki gorącej wody (ewentualnie 2 łyżki mocnej kawy)
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
  • 200 g białej czekolady

Dekoracja:

  • bita śmietana, ziarna kawy, czekolada

 

Sposób przygotowania:

Spód: Ciasta kruszymy i miksujemy (np. w malakserze) i mieszamy z roztopionym masłem i cukrem, oraz z roztopioną opcjonalnie czekoladą. Wykładamy dno i część boków formy.

Masa: Przygotowujemy kawę i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, połamaną wcześniej na małe kawałki i ją także studzimy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, krótko miksujemy z kawą i mieszamy łyżką z czekoladą. Masę przekładamy do formy i schładzamy przez kilka godzin. Dekorujemy według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *