Ciasta,  z owocami

Szybkie ciasto z gruszkami nashi i kardamonem

To ciasto sprawdza się w sytuacjach gdy zapowiadają się goście i nie mamy wiele czasu. Można też powiedzieć, że dadzą sobie z nim radę antytalenty kuchenne 😉 Cały proces to pokrojenie jabłek/gruszek i zmiksowanie składników na ciasto. Wykorzystałam do niego gruszki azjatyckie ale nie jest to wymóg – mogą być to zwykłe gruszki lub same jabłka. Moje ciasto przygotowałam w blaszce 35x25cm.

Składniki:

Owoce:

  • 2 gruszki nashi/zwykłe
  • 2 jabłka (jeżeli nie chcemy gruszek to 4 jabłka)
  • 30 g cukru z wanilią
  • 2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka cynamonu

Ciasto:

  • 15 łyżek mąki
  • 15 łyżek oleju
  • 15 łyżek cukru (może być mniej, zależne od tego jak słodkie mamy owoce)
  • 6 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder, cynamon do posypania

 

Sposób przygotowania:

Gruszki, jabłka kroimy w średnią kostkę, przekładamy do miski. Mieszamy z cynamonem, kardamonem i cukrami brązowym i waniliowym. Odkładamy.

Do miski odmierzamy mąkę, olej, cukier, proszek do pieczenia i jaja. Miksujemy do wytworzenia gładkiej masy.

Na dno blaszki wykładamy owoce i zalewamy ciastem. Pieczemy do złotego koloru w temp. ok 170 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *