bez pieczenia,  Ciasta

Kinder bueno bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia sprawdzają się coraz częściej. Nierzadko robi się je szybciej, prościej i nie wymagają użycia piekarnika co często bywa główną zaletą takich ciast. Jednym z takich jest ciasto o nazwie kinder bueno, bardzo słodkie ale też delikatne. Można go także modyfikować dodając ulubione orzechy.

 

Składniki:

  • herbatniki (potrzebne 3 warstwy, ilość uzależniona od blaszki bądź naczynia; u mnie 20 herbatników na warstwę)
  • 500-600 g Nutelli bądź innego kremu czekoladowego
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 500 g mascarpone
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych bądź migdałów
  • mleko do namoczenia herbatników

Sposób przygotowania:

Na spodzie blaszki układamy warstwę herbatników namoczonych w mleku. Wykładamy na herbatniki kilka łyżek kremu czekoladowego i rozsmarowujemy. Układamy drugą warstwę herbatników namoczonych w mleku.

Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy miód, masło i mleko w proszku. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekane orzechy i 125 g serka mascarpone. Mikserem ubijamy 200 ml śmietanki na sztywno i dodajemy 125 g serka mascarpone. Mieszamy z masą z orzechami i wykładamy na herbatniki.

Układamy kolejną warstwę herbatników namoczonych w mleku.

Ubijamy resztę śmietanki na sztywno, dodajemy resztę mascarpone i pozostały krem czekoladowy. Mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *