Ciasta,  serniki

Styropian, czyli sernik bez sera

Jednym z moich ulubionych wypieków jest właśnie to ciasto o niekoniecznie apetycznej nazwie 🙂 Sugeruje ona, że konsystencja może przypominać coś z materiałów budowlanych, natomiast muszę powiedzieć, że jest to nazwa niezwykle myląca, a „sernik” jest mięciutki i puszysty. Kolejną zaletą ciasta jest możliwość wprowadzenia swoich indywidualnych pomysłów na nie – można dodać kokos, owoce, marmoladę, kruszonkę… No i przede wszystkim pasuje do każdej okazji! Przepis na styropian znalazłam u jednej z moich ulubionych internetowych cukierniczek na blogu zcukrempudrem.blogspot.com. Na moim zdjęciu wygląda na niskie, jest to spowodowane tym, że nie zwiększyłam ilości składników a użyłam swojej największej formy (w oryginale forma 25×30 – wtedy sernik wychodzi wysoki)

 

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli

Pianka:

  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%
  • szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe (po 40g)
  • 6 białek
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • dowolne dodatki (kokos, dżem, owoce, itd.)

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, wbijamy żółtka, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy większą część ciasta podnosząc boczki na ok. 1 cm i nakłuwając widelcem.

Podpiekamy w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut.

Ubijamy białka na sztywno z solą, wsypujemy cukier i miksujemy do gładkiej bezy. Następnie miksujemy z proszkiem budyniowym. Dodajemy stopniowo śmietanę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na schłodzony spód, resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni do zezłocenia ciasta na wierzchu. Nie wyjmujemy ciasta od razu. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *