Ciasta,  serniki

Styropian, czyli sernik bez sera

Jednym z moich ulubionych wypieków jest właśnie to ciasto o niekoniecznie apetycznej nazwie 🙂 Sugeruje ona, że konsystencja może przypominać coś z materiałów budowlanych, natomiast muszę powiedzieć, że jest to nazwa niezwykle myląca, a „sernik” jest mięciutki i puszysty. Kolejną zaletą ciasta jest możliwość wprowadzenia swoich indywidualnych pomysłów na nie – można dodać kokos, owoce, marmoladę, kruszonkę… No i przede wszystkim pasuje do każdej okazji! Przepis na styropian znalazłam u jednej z moich ulubionych internetowych cukierniczek na blogu zcukrempudrem.blogspot.com. Na moim zdjęciu wygląda na niskie, jest to spowodowane tym, że nie zwiększyłam ilości składników a użyłam swojej największej formy (w oryginale forma 25×30 – wtedy sernik wychodzi wysoki)

 

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli

Pianka:

  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%
  • szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe (po 40g)
  • 6 białek
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • dowolne dodatki (kokos, dżem, owoce, itd.)

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, wbijamy żółtka, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy większą część ciasta podnosząc boczki na ok. 1 cm i nakłuwając widelcem.

Podpiekamy w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut.

Ubijamy białka na sztywno z solą, wsypujemy cukier i miksujemy do gładkiej bezy. Następnie miksujemy z proszkiem budyniowym. Dodajemy stopniowo śmietanę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na schłodzony spód, resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni do zezłocenia ciasta na wierzchu. Nie wyjmujemy ciasta od razu. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *