babki/keksy/pierniki,  Ciasta

Czekoladowe babki wielkanocne

Przepis na ciasto którego użyłam jest moim standardem. Używam go do tortów, muffinek, babeczek… Ma wilgotną konsystencję i pomarańczowy posmak. Pomyślałam więc – dlaczego nie może być babką wielkanocną? Dzielę się z Wami przepisem bo czas do Świąt nas goni 🙂

Składniki:

  • 6 jaj
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • niepłaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy (ewentualnie)
  • 3-4 łyżki kakao
  • olejek pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Masło, olejek, cukry, kakao i mleko rozpuścić.

Rozdzielić jaja na białka i żółtka.

Jak masa przestygnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą pianę.

Piec do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *