Przepis na ciasto którego użyłam jest moim standardem. Używam go do tortów, muffinek, babeczek… Ma wilgotną konsystencję i pomarańczowy posmak. Pomyślałam więc – dlaczego nie może być babką wielkanocną? Dzielę się z Wami przepisem bo czas do Świąt nas goni 🙂
Składniki:
- 6 jaj
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- niepłaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (ewentualnie)
- 3-4 łyżki kakao
- olejek pomarańczowy
Sposób przygotowania:
Masło, olejek, cukry, kakao i mleko rozpuścić.
Rozdzielić jaja na białka i żółtka.
Jak masa przestygnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą pianę.
Piec do suchego patyczka.