babki/keksy/pierniki,  Ciasta

Babka piaskowa z lukrem mandarynkowym

Przepis na najlepszą babkę piaskową jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić jest inspirowany babką dwukolorową z Moich Wypieków więc dzisiaj dzielę się nim tutaj z Wami. Moja babka jest tylko biała, nie dodaję kakao bo ciasto jest dość zbite więc nie chciałam już z nim dodatkowo pracować. Dodatkowo zrobiłam już na Święta babkę czekoladową więc nadmiar kakao byłby niewskazany 🙂 Uważam że pasuje też tutaj lukier mandarynkowy, ale być może nie każdemu się komponuje, można więc zrobić zwykły lukier lub polewę. Podaję składniki na jedną porcję, ja robiłam z podwójnej więc wyszła mi duża babka i kilka małych.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej (im jej więcej tym bardziej piaskowa babka)
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 150g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • cukier puder
  • woda
  • sok wyciśnięty z mandarynki

Sposób przygotowania:

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.

Oddzielamy białka od żółtek.

Do masy maślanej dodajemy po jednym żółtku, po każdym miksując chwilę.

Mąki przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masy, mieszamy (masa może być zbita – proszę się nie przerażać).

Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy.

Jeżeli pieczemy w większej formie ustawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy do złotego koloru. W przypadku małych foremek należy uważać żeby się nie przypaliły.

Łączymy cukier puder z wodą i sokiem z mandarynki w ilościach i konsystencji jakie są potrzebne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *