Desery świata

Tiramisu bez białek

Pierwsze wiosenne weekendy zaslugują na dobre desery. Jednym z nich jest bez wątpienia tiramisu, chociaż możliwości jego przygotowania znaleźć można w internecie mnóstwo. Często można się spotkać z przepisem gdzie używa się całych jaj, ja jednak nie jestem zwolenniczką surowych białek, dlatego prezentuję pomysł na deser bez ich użycia.

Składniki:

  • 250 g twardych biszkoptów do tiramisu (mogą być też klasyczne podłużne, jednak mogą nadmiernie się rozmiękać)
  • 6 żółtek
  • 7 łyżek drobnego cukru
  • 350 g zimnego mascarpone
  • 270 ml mocnej kawy espresso (ja wykorzystałam kawiarkę ciśnieniową)
  • likier kawowy (ewentualnie; u mnie Sheridan)
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Zaparzamy mocną kawę, wlewamy do głębokiego talerza, mieszamy z likierem i schładzamy.

Jaja sparzamy we wrzątku i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, białą i gęstą masę, powinno to zająć ok. 10 minut.

W drugiej misce ubijamy mascarpone na sztywno przez ok. 1-3 minuty.

Dodajemy masę żółtkową i krótko miksujemy.

Połowę biszkoptów maczamy w kawie przez 2 sekundy i wykładamy na dno naczynia bądź salaterek w których robimy deser. Oprószamy kakao, po czym dodajemy na nie połowę kremu, układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów i drugą połowę kremu, posypujemy kakao.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

WAŻNE: Duże znaczenie ma ubicie żółtek, masa musi być gęsta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *