Inne

Jagodowe żelki

Powstanie tych żelek to niechęć do marnowania czegokolwiek w tworzeniu. Są więc niejako skutkiem ubocznym powstawania kruchych babeczek z kremem patissiere i galaretką jagodową. Do tamtego przepisu użyłam jagód w syropie (swoją drogą nazwałabym go raczej niezbyt słodkim kompotem) i po zblendowaniu jagód do galaretki został mi właśnie syrop który po zagęszczeniu został wlany do pięknych kwiatowych foremek. Jako, że to dość spontaniczna inicjatywa nie odmierzałam wszystkiego jak należy, ale mam nadzieję, że dość dokładnie podam składniki z których da się już stworzyć domowe żelki 🙂

Składniki:

  • ok.90 ml syropu po jagodach z puszki (można dodać też trochę musu zblendowanych jagód)
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • kilka łyżek wody
  • sok z cytryny i miód/cukier/słodzik wedle uznania

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie stawiamy na małym gazie podgrzewając do rozpuszczenia żelatyny, uważając by nie doprowadzić do zagotowania. Wlewamy syrop, sok z cytryny i to czym ewentualnie dosładzamy żelki, mieszamy do uzyskania jednolitego płynu wciąż nie doprowadzając do wrzenia. Rozlewamy do silikonowych foremek na czekoladki i schładzamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *