Ciastka,  kruche

Sugar cookies czyli wielkanocne cukrowe ciastka

 

W Polsce sugar cookies nie są zbyt popularne. Zaintrygowana ich sukcesem w USA (co widoczne głównie na pintereście) podjęłam próbę ich upieczenia wspierając się przepisami z amerykańskich blogów. Mogę powiedzieć, że mają one swoje wady i zalety. Ciasto jest odrobinę problematyczne i ciężko się z nim pracuje, dodatkowo trzeba uważać na temperaturę w jakiej się je piecze. Szczególną uwagę trzeba także zwrócić na grubość ciastek, nie mogą być zbyt cienkie ani zbyt grube, ale po pierwszej blaszce zaczyna się lepiej „rozumieć ciasto”. W smaku ciastka są dość słodkie, mimo że zmniejszyłam ilość cukru z przepisu. Są jednak dość kruche i twardawe. Najważniejszą ich zaletą jest niewyrastanie więc wspaniale się z nimi pracuje dekorując.

Ilość ciastek z poniższego przepisu uzależniona jest od wykrawaczek jakich używamy.

 

Ciasto:

  • 130 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 260 g mąki (plus do podsypania, ciasto może się mocno kleić)
  • cukier waniliowy (ilość zależna od preferencji)
  • 1 jajo
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego (niekonieczne)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło i olejek ucieramy z cukrami przez kilka minut. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Jeżeli ucieramy mikserem, zmniejszamy go na mniejsze obroty i dodajemy proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy.

Ciastka pieczemy w temp. ok 160-170 stopni do lekkiego zarumienienia. Po schłodzeniu możemy dekorować lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *